Wachttijd theorie-examen nu 3 maanden

Wie nu een theorie-examen boekt moet ongeveer drie maanden wachten, 12,6 weken om precies te zijn. Het CBR heeft de capaciteit opgevoerd naar 150 procent, maar het is nog moeilijk te voorspellen wanneer de achterstand is ingelopen en de wachttijd weer op maximaal zeven weken ligt voor het eerste examen.

Het CBR was tijdens de coronalockdown wekenlang gesloten. Meer dan 300.000 praktijk- en theorie-examens moesten worden uitgesteld. Dat heeft gezorgd voor een achterstand die het rijvaardigheidsbureau nog lang niet te boven is.

Kamerdebat

De achterstanden waren begin deze maand onderwerp van het debat dat in de Tweede Kamer werd gevoerd. Verschillende Kamerleden voelden minister Cora van Nieuwenhuizen aan de tand over de oorzaken en oplossingen van de achterstanden bij het CBR. Aan bod kwamen onder meer de medische keuringen (de achterstand wordt ingelopen), de verlopen rijbewijzen van 75-plussers (moeten voor 1 december op orde zijn) en de wel of niet noodzakelijke keuringen voor mensen met een autisme-diagnose (de Gezondheidsraad wordt verzocht zich opnieuw hierover te buigen).

Capaciteit

De wachttijd voor theorie-examens was een groot aandachtspunt in het debat. Het CBR trekt er hard aan om de opgelopen achterstand door de coronalockdown in te lopen, meldt de minister. Zowel voor de praktijkexamens als het theorie-examen wordt overgewerkt. Voor de theorie-examens is de capaciteit momenteel 150 procent. De gemiddelde reserveringstermijn voor het theorie-examen B is nu bijna twaalf weken en vier dagen. Die termijn kan ook tussen de tien en vijftien weken vallen, afhankelijk van de locatie waar het examen wordt aangevraagd en mogelijke vrijgegeven examens. Die termijn moet op zeven weken voor het eerste examen liggen en vier weken voor een herexamen.

Wanneer de achterstand is ingelopen en de reguliere termijn weer wordt gehaald, is moeilijk te voorspellen, legt Van Nieuwenhuizen uit. Dat is mede omdat de vraag naar nieuwe examens ook nog doorloopt.

(Bron; rijschoolpro.nl)