Testvragen standaard in theorie-examens

theorie-examen

Testvragen zijn tegenwoordig standaard in de theorie-examens voor auto, motor en bromfiets.

Sinds 1 maart 2019 test het CBR standaard nieuwe examenvragen tijdens het ‘echte’ examen. Kandidaten krijgen twee extra vragen in het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets. De twee testvragen tellen niet mee voor het eindresultaat. Met de testvragen onderzoekt het CBR of deze geschikt zijn om uiteindelijk mee te mogen tellen voor het examenresultaat.

Het CBR besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van het theorie-examen. Elk jaar ontwikkelen zij honderden nieuwe examenvragen die aan strenge eisen voldoen. Het CBR maakt de examenvragen met behulp van externe professionals.

In oktober 2018 startte het CBR al een proef om te onderzoeken of de testvragen geschikt zijn om uiteindelijk mee te mogen tellen voor het examenresultaat. Daarbij werd bijvoorbeeld getest hoeveel kandidaten een vraag goed beantwoorden en of een vraag goed onderscheid maakt tussen kandidaten die de examenstof wel of niet beheersen.

Door het inzetten van testvragen kan het CBR nog beter onderzoeken of examenvragen geschikt zijn om in het theorie-examen op te nemen.
Hier vind je voorbeelden van de soorten vragen die je tegen kan komen in het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets

(Bron; CBR)